[...] o 3min 15sek to nasze miesnie w pierwszej kolejności zostaną rozlozone i wykorzystane na cele energetyczne. ************************************** TEF to określenie na wzrost bazowego tempa metabolizmu w związku z trawieniem (gryzieniem, wydzielaniem śliny, ruchy perystaltyczne przewodu pokarmowego, wytwarzanie enzymów trawiennych,itd.), [...]
[...] i serotonina, hormony tkankowe. W przewodzie pokarmowym pod wpływem bakterii gnilnych z tryptofanu powstają saktol i indol. Prekursor serotoniny, może uwalniać hormon wzrostu. seryna - aminokwas endogenny występujący w białkach, czesto w postaci estru fosforowego - fosfoseryny; bierze udział w pracy systemy nerwowego, usprawnia przepływ [...]
[...] na pewno dziesiątki, które potwierdzają skuteczność kreatyny i przypisując jej miano najlepszego ergogenika - dzięki któremu nasz organizm jest w stanie doprowadzić do wzrostu sprawności, szybszej regeneracji,lepszej wydajności - wzrostu siły i masy mięśniowej. Kilka wybranych badań: Creatine supplementation enhances muscular performance [...]
[...] for up to 48 h after the exercise bout and was unrelated to the type of muscle contraction performed. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9252485 po 8 powtorzeniach badano wzrost rozpadu bailka: po 3h 31% po 24h 18% po 48 - 0 jak rowniez bilans bialkowy: po 3h -0.0573 po 24h -0.0413 po 48h -0.0440 Resistance training reduces the acute [...]
[...] ZWRÓCIĆ SZCZEGOLNĄ UWAGĘ NA ĆWICZENIE NÓG? Dlaczego należy trenować nogi? Po pierwsze: taki trening (to samo dotyczy pleców) daje silny impuls anaboliczny (stymulujący wzrost). Innymi słowy organizm wkłada wiele pracy w odbudowę mikrouszkodzeń mięśni powstałych w trakcie treningu siłowego, co znakomicie wpływa na wzrost całego ciała. Jakie [...]
[...] na tempie metabolizmu. Wręcz przeciwnie - w ogólnym bilansie odczuwa się zwiększenie metabolizmu. W początkowych fazach może nastąpić lekkie zwolnienie metabolizmu, potem wzrost. Dopiero po kilku dniach nieprzerwanej głodówki metabolizm zaczyna permanentnie zwalniać - jako mechanizm obronny przed nadmierną utratą masy ciała. |► Zwiększona [...]
[...] pochłania od 45% do 70% dziennego zapotrzebowania energetycznego człowieka. PPM mierzy się w kilokaloriach (kcal). Wartość Podstawowej Przemiany Materii – poza wiekiem,wagą,wzrostem i płcią - jest zależna między innymi jeszcze od: - stanu zdrowia, - odżywiania, - czynników genetycznych - poziomu hormonów Np. podwyższony poziom tyroksyny [...]
[...] -badanie pokazalo ze spozycie malej ilosci EAA (6g) powoduje zwiekszenie bilansu bialkowego Nie poprzez zahamowanie katabolimu bialek miesniowych ale poprzez znaczny wzrost syntezy białek. Ponadto poziom czesci NEAA wzrosl pomimo tego ze spozywano tylko EAA - co sklania do wnioskow ze spozywanie NEAA (aminokwasów endogennych) nie jest [...]
[...] o naszym zdrowiu, wyglądzie i samopoczuciu . Każda dieta powinna być indywidualnie dobrana , ponieważ każdy organizm jest inny. Okres dojrzewania czyli czas kiedy następuje wzrost organizmu jest najważniejszym okresem w życiu. Wówczas zwiększa się zapotrzebowanie na ilość kcal, makro i mikroelementów oraz witamin. Zanim zaczniesz się odchudzać [...]
[...] jeśli fruktoza jest spożywana w niewielkich ilościach. Na jej absorpcję wpływa stymulująco obecność glukozy i galaktozy. Fruktoza różni sie tym od glukozy że nie powoduje wzrostu poziomu insuliny - dlatego jest tak polecana dla diabetyków. Ponadto może powodować spadek poziomu glukozy we krwi na skutek stymulkacji glukokinazy i zwiekszonego [...]
[...] downregulation zachodzi w niejednakowym stopniu w oskrzelach i komórkach zapalnych (w tych ostatnich zachodzi znacznie łatwiej). Dodanie formoterolu spowodowało istotny wzrost porannego PEF w ciągu pierwszych dwóch dni badania z następowym spadkiem w 2 grupach budezonidowych (BUD 200 i 800 mcg/dobę). Potem PEF ustabilizował się na niższym [...]
[...] który hamuje namnażanie wirusów).Jednak pobudzanie układu odpornościowego zależy od wielu czynników. Duża w tym rola hormonów immunostymulujących takich jak: hormon wzrost, beta-endorfiny, a także stan układu nerwowego ,jonów wapnia i magnezu.A więc co za tym idzie walka z wszelkiego rodzaju drobnoustrojami i bakteriami w naszym [...]
[...] botanika Petera Forskala (1736-1763). Forskolin jest odpowiedzialny za prawie wszystkie działania farmakologiczne Coleus forskohlii. Otóż w pierwszym rzędzie wpływa on na wzrost produkcji AC - enzymu zwanego cyklazą adenylową (adenylocyklazą), związanego z błonami komórkowymi. Jest on rodzajem enzymu nadrzędnego stymulującego inne enzymy do [...]
DLACZEGO MIĘSIEŃ ROŚNIE ( OD KOKSU ) - czyli endokrynologia wzrostu mięśni Uwaga ode mnie: Tekst jest moim wolnym tłumaczeniem rozdziału „Endocrynology of Muscle Growth" z książki „Anabolics 2009". Tekst tłumaczyłem najpierw zdanie po zdaniu, a potem składałem z niego sensowną polską wersję. W niektórych miejscach tłumaczenie nie miałoby sensu, [...]
[...] jest bialkiem wolnostrawnym. A 20% bialko serwatkowe - szybkostrawne. Tak wiec porownujac do bialka serwatkowego nie bedzie mialo szans (jesli chodzi o kwestie takie jak wzrost glukozy (co akurat nie jest pozytywem),wzrost poziomu aminokwsów,czy szybkosc syntezy)- ale porownujac juz do samej kazeiny - bedzie o te kilkanascie % lepsza. Tu [...]
[...] during repeated sets of bench press and jump squat exercise. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9216554 tydzien suplementacji kreatyna (25g/dzien) spowodowalo znaczny wzrost sily i wytrzymalosci w porwonaniu do innych grup ponadto suplemenatcja kreatyna spowodowala sredni wzrost masy ciala o 1,4kg (maxymalnie 2,7kg!) Effects of creatine on [...]
[...] Największa ilość aminokwasów rozgałęzionych wykorzystywana jest w przemianach energetycznych. L-leucyna pobudza syntezę białek w mięśniach i jest niezbędna dla procesów wzrostu w organizmie. Ponadto, wspomaga regenerację tkanki mięśniowej, skóry i kości. Działa antykatabolicznie, poprzez swoją pochodną metaboliczną - ketoleucynę (KIC), która [...]
[...] dwie grupy -przyjmujaca 17% zapotrzebowania z fruktozy -druga grupa unikala fruktozy efekt po 6 tygodniach:(dosc ciekawy) -u grupy spozywajacej fruktoze zanotowano wzrost poziomu trojglicerydow o 32% ale tylko u mezczyzn! u kobiet nie wykazano zdnych zmian! Dietary sugars stimulate fatty acid synthesis in adults. The goal of this study [...]
[...] i wydzielanym przez komórki beta trzustki. Insulina reguluje gospodarkę węglowodanową, lipidową i białkową. Bodźcem do wydzielania insuliny jest przede wszystkim wzrost poziomu cukru we krwi (a także samo pojawienie się jej w przewodzie pokarmowym). W związku z czym, poziom stężenia insuliny rośnie po posiłku i powoduje obniżenie się [...]
[...] (100kg=30g kreatyny/dzien) wyniki: po analizie wynikow badan zauwazono 3 grupy: -osoby u ktorych bardzo wzrosl poziom calkowitej kreatyny -osoby ze srednim wzrostem -osoby z bardzo malym wzrostem zauwazono nastepujace zmiany w poziomie kreatyny: >20mmol/kg -> grupa dobrze reagujaca 10-20mmol/kg -> grupa srednio reagujaca [...]